Îmi găsesc tare greu cuvintele. Nu citesc des cărți care au legătură cu războiul sau care mă scot din zona mea de confort. Cartea am primit-o de la Shauki, anul trecut, în preajma Crăciunului și nu am fost pregătită pentru ea. Simțeam că o să mă doară și că voi vărsa lacrimi.
„Ultimul Crăciun la Paris” mi-a arătat una dintre cele mai frumoase povești petrecute în timpul Primului Război Mondial. Cu toții am ascultat povești despre acest război, bunicii noștri ne-au povestit foarte multe despre ororile lui, dar de foarte puține ori am auzit povești de dragoste. Cartea este despre Thomas si Evie. El, aflat la sfârșitul vieții, se întoarce în trecut prin prisma corespondenței dintre el și Evie. Thomas are o ultimă misiune și pentru asta trebuie să se întoarcă în Orașul Luminilor, la Paris, de Craciun. Acolo a fost locul unde a petrecut ultima dată cel mai frumos Crăciun. Chiar dacă Thomas a fost o prezență constantă în casa familiei fetei, fiind prieten foarte bun cu Will, fratele ei, sentimentele de iubire au apărut mult mai tarziu, sau și-au dat seama de ele mult mai târziu. Când te afli pe front, o scrisoare face minuni. O veste de la o persoană dragă te face să lupți, nu îți dă voie să renunți, trebuie să ai grijă de tine și să încerci să te întorci cu bine acasă. Acasă, în Primul Razboi Mondial, a fost doar un vis pentru mulți dintre soldații trimiși pe front. Povestea cărții se întinde pe perioada Primului Război Mondial și mă bucur tare mult că autoarele au scos la suprafața sentimentele și emoțiile. Prietenia dintre cei doi,în prima fază, corespondența atât de firească, de normală, de naturală, a făcut ca războiul să treacă în plan secund. Mi-a fost tare teamă că nu vor avea timp, că o tragedie se va întâmpla. Inima mi-a fost cât un purice până la ultima pagină. Rămâne să citiți, dacă vreți să aflați cum s-a terminat această frumoasă poveste de dragoste.
Mi-a plăcut tare mult că aproape toată cartea a fost povestită prin prisma scrisorilor și a telegramelor trimise de personajele noastre. Crăciunul ar trebui să fie acel moment când toată familia este strânsă în jurul mesei, când bucuria plutește în aer și niciodată nu ar trebui sărbătorit pe front, într-un război în care oamenii sunt victime colaterale. Am apreciat foarte mult documentarea si atenția la detalii. Într-o lume urâtă, a morții, a greului și a frustrării că nu ști ce îți aduce ziua de mâine, aceste doua autoare au adus un pic de lumină într-un război unde mulți oameni și-au pierdut viața.
Vă recomand din suflet să citiți această carte foarte emotionantă, sunt sigură că o veți aprecia la adevărata ei valoare.
Cartea se poate comanda de aici: www.edituracorint.ro
Recent Comments