Ghostwriter – Monica Ramirez

Ghostwriter – Monica Ramirez – 516pag

Nu știu de ce am amânat atât de mult citirea acestei cărți, dar vă pot spune că a fost ge-ni-a-lă și nu exagerez deloc.

Monica Ramirez chiar scrie, și o face a naibii de bine. Te prinde în poveste exact cum un păianjen își prinde victima în plasa lui.

Personajul Ava Nolan a fost unul dintre cele mai complexe personaje pe care eu le-am întâlnit în cărti. La prima vedere ai impresia că este o gâsculiță proastă, ca apoi să exclami: băi, ești prost? asta-i Ava noastră? Genial personaj, complex, cu sânge rece, isteață, șireată. Dată dracului, într-un cuvant.

Nu cred că mai este cazul să vă spun ce înseamnă ghostwriter, dar vă pot spune că în America acest fenomen este tot mai des întâlnit, așa zice netul, cel puțin.

Să trecem la povestea noastră. Ava Nolan își dorește să scrie, dar nu face nimic pentru acest lucru, are ceva notițe în biroul ei de acasă, dar atât. Viața ei se schimbă când o cunoaște pe Rachel, autoare celebră de romane de dragoste. Între cele două se naște o prietenie cum vezi numai în cărți, o prietenie care îi va schimba Avei viața pentru totdeauna. Rachel îi face o propunere Avei, pe care aceasta nu o poate refuza. Succesul îi bate la ușă și nu se așteaptă la așa ceva. Problema este că Rachel devine mega geloasă și lucrurile o iau razna rău de tot. Rachel moare, Ava este nominalizată la un important premiu literar.

Pornită pe un drum fără întoarcere, fata trebuie să meargă înainte, să își protejeze mintea, sufletul și mai ales notorietatea.

Pe plan personal, Ava căsătorită cu Jess, afla multe lucruri și își dă seama că bărbatul de care este îndrăgostită nu este ceea ce credea ea. Chiar l-a iubit din tot sufletul ei pe Jess și i-a iertat multe măgarii.

Cartea a fost împărțită în două părți și trebuie să recunosc că prima parte mi-a plăcut mult mai mult decât a doua, chiar dacă și aceasta a fost foarte bună. Întreaga carte a fost alertă și nu ți-a dat voie să te plictisești. A făcut Ava Nolan o grămadă de lucruri pentru care ai condamna-o, dar, cu toate astea nu ai cum să o urăști. Cred că este un personaj unic în literatura noastră contemporană.

Vreau să vă mai zic un lucru, nu o perii deloc pe Monica, dar aș fi ipocrită să nu îi recunosc talentul. Femeia asta chiar știe ce înseamnă să scrii un roman bun, corect, cursiv, să nu îți dea voie să te plictisești și mai ales scriitura ei să îți dea dependență.

Vă recomand să cititi povestea Avei, să pășiți în lumea ei, să fiți martori la toate acțiunile ei, să o judecați, să o condamnați, dar vă asigur că la sfârșit o să o iubiți cu toate defectele ei.

Ca de obicei, vă indemn să citiți, orice, dar să citiți!

Cartea se poate comanda de aici: www.bookforge.ro