Dama de pică – Cătălina Pană – Editura Petale Scrise

Dama de pică – Cătălina Pană – 274pag

Nu știu de ce am amânat atât de mult citirea acestei cărți. Mă așteptam la altceva, nu știu la ce exact, dar oricum la altceva și am rămas foarte plăcut surprinsă de poveste.

”Dama de pică” este cartea de debut a autoarei roșcate, Cătălina Pană. Povestea este una dulce amăruie, o poveste în care parțial m-am regăsit cumva, o poveste de viață.

Ioana noastră își ia viața în piept și pleaca în Austria. Sătulă de sărăcie, abuzuri, umilință și neajunsuri, își dorește o viață mai bună și crede că în altă țară vor umbla câinii cu colaci în coadă. Pleacă și își da seama că viața printre străini este grea din toate punctele de vedere. Aș zice că putea să ajungă mult mai rău, dar îl cunoaște pe Amine și fata începe să spere. Să nu credeți că au apărut câinii cu colaci în coadă, nici vorbă. A trebuit să sufere, să invețe să renască din propria cenușă, să învețe să aibă incredere. Experiența din Austria a fost un drum al maturizării, al acceptării, al trăirilor intense și al încrederii în propria inima.

Am spus că mă regăsesc în poveste pentru că în anul 2006 după o relatie online de vreo căteva luni cu Daniel, am venit în Pitești, fără să știe nimeni ( părinții mei mă stiau în total altă parte) să îl cunosc. Că am dat peste Daniel, am fost norocoasă,  exista posibilitatea ca experiența mea  să se termine mult mai rău.

Mi-a plăcut foarte mult cartea, nu știu unde s-a terminat realitatea și unde a intrat ficțiunea pentru că, povestea a curs firesc și m-a ținut cu sufletul la gura. Mi-am dorit din tot sufletul, ca Ioanei să îi fie bine, să își găsească liniștea. Zbuciumul ei interior să se liniștească. Celelalte personaje au adus un plus al cărții, au ajutat fata și ne-au ajutat pe noi să o cunoaștem pe Ioana.

 Cătălina este o autoare care evoluează de la carte la carte, își surprinde de fiecare dată cititorul și creionează povești care îți ajung la suflet.

Vă invit să citiți cartea „Dama de pică”, cred că într-o măsură mai mare sau mai mică ne-am putea regăsi fiecare dintre noi. Nimeni nu este perfect, toată lumea face greșeli, dar din greșeli învațăm exact ca Ioana noastră.

Închei cu un citat din carte care mi-a adus aminte de un moment de cotitură din viața mea :” Câteodată, doi oameni trebuie să se despartă pentru a înțelege câtă nevoie au să fie împreună…”

Și, ca de obicei, vă îndemn să citiți, orice, dar citiți!

Cartea se poate comanda de aici: www.editurapetalescrise.ro