Servesc patria ” Din altă viață” – Albert Marius Neguț

Marius Albert Neguț nu ne dezamăgește niciodată. Așteptam cu nerăbdare să citesc următorul volum din seria“ Din altă viață“.  A fost mult mai bun decât mă așteptam, deoarece mi-am amintit de o perioadă frumoasă din tinerețea mea. Am avut și eu prieteni și verișori care au făcut armata. Tânără fiind  nu am pus accent atât de mult pe armată și pe ce fac soldații timp de un an de zile.  La noi în Ardeal se ținea chef mare, care începea cu o zi înainte de a  pleca în armată și continua până în momentul în care soldatul se urca în tren. Am avut un iubit care în momentul în care i-a venit ordinul de încorporare, mi-a dat papucii, mi-a zis că sunt prea tânără și el nu are timp să se gândească la mine, că eu sigur nu îl voi aștepta. Am păstrat legătura, mi-a scris săptămânal din armata și a fost ca și cum înca mai eram iubita lui 😀 . Eu stau la Hunedoara exact pe strada care duce la gară și așteptam în fiecare an să vină ziua în care soldații plecau în armată, era un adevărat spectacol și mă uitam de la etajul nouă, din balcon, care are gașca mai mare, cine cântă mai tare. Era o senzație foarte mișto să conduci un viitor apărător al țării la gară, toată lumea trebuia să bată în valiza de lemn, să bea din sticla care trecea pe la fiecare, să îl bată pe spate și, neapărat iubitele să plangă cu lacrimi de crocodil fiind încredințate prietenului cel mai bun 😀 .

Această carte cred că ar trebui citită de bărbații care poartă blugi mai mulați decât noi, fetele. Cred că nu le trebuie un an de armată, le este de ajuns perioada până la depunerea jurământului și apoi s-ar comporta ca niște bărbați.

Dar, să revenim la cartea noastră care ne prezintă perioada în care autorul a fost în armată. Prima parte a stagiului militar a facut-o  la o unitate din Bacău. Dacă după depunerea jurământului a mai fost cum a mai fost, în perioada petrecută la Bacău, Marius al nostru a băgat armată la greu. Pot spune că a avut armată grea, urâtă, cu multe neajunsuri, mâncare slabă, somn puțin. După jurământ când a fost detașat la București situația s-a mai schimbat. Descurcăreț din fire a știut să profite de fiecare ocazie  și să își ușureze armata. Permisiile au fost cele care i-au încălzit inima. Fetele frumoase care i-au trecut prin pat l-au ajutat ca acel AMR să treacă mai ușor :D. Oare ce o face Mirabela? 😀

La această carte nu poți să dai spoiler, sau să te apuci să o povestești, ea trebuie citită și vizualizată cu ochii minții ca și cum înaintea ta se desfășoară un film. Mi-a plăcut stilul, care a fost alert, fără perioade moarte, umorul foarte bun, autoironia autorului a fost exact acolo unde trebuie.

La sfârșit ne dăm seama că  pe porțile unitații din Bacău a intrat un puștan, care visa să scape de armată, care nu credea că va rezista 12 luni, iar la sfârșit a ieșit pe poarta unității din București un bărbat care va fi capabil să se descurce în viață.

Felicitări, Marius și mulțumesc că ți-ai așternut o parte din suflet, poate este o parte pe care ai vrea să o uiti, dar tu ai vrut să o împărtașești cu noi.

Cartea poate fi comandata direct cu autograf de la autor Marius Albert Negut!