O emoție sfâșietoare – Taheren Mafi – Leda Edge

O emoție sfâșietoare – Taheren Mafi – 288pag

Urăsc rasismul, urăsc discriminarea și urăsc faptul că uităm că suntem oameni cu toții, indiferent de culoarea pielii, de religie sau de orientare sexuală. Mă simt norocoasă că sunt născută într-o lume liberă și mă doare sufletul pentru oamenii a caror drepturi minime nu exista sau sunt calcate în picioare.

Pe cât de tristă a fost această carte, pe atât de mult mi-a plăcut. Chiar dacă nu a fost perfectă, a transmis foarte multă emoție. Țin să menționez că simt la fiecare carte tradusă de Ioana Bena multă emoție. Știe să se joace cu cuvintele, să le traducă în așa fel încât cititorul să simtă exact ce a vrut să zică autorul.

Acțiunea romanului se întâmplă la doi ani de la groaznicele atentate de la 11 septembrie care au zguduit întreaga lume. Statele Unite ale Americii au declarat război Irakului. Ce s-a întâmplat mai departe știm cu toții, au murit foarte multe persoane nevinovate până au fost găsiți vinovații, asta dacă întradevăr au fost găsiți. Personajul nostru principal, Shadi este o adolescentă într-o țară liberă, dar ea nu se simte liberă. Faptul că poartă mereu hijab îi amintește în fiecare secundă de originile ei. Și dacă nu își amintește ea, au grijă cei din jurul ei să îi amintească.

Numele ei înseamnă bucurie, dar această fată nu știe ce înseamnă bucuria, este în permanență tristă. Zâmbetul nu poate fi văzut pe chipul ei. Duce o viață foarte tristă, nimănui nu îi pasă de ea. Pentru cei din jurul ei, ea nu există. Viața ei este una foarte urâtă, fratele i-a murit, tatăl se zbate între viață și moarte, mama este în depresie, pentru sora ei nu există, iar prietena cea mai bună, Zahra, a părăsit-o. Cum ar putea această ființă să zâmbească. Efectiv se târăie de la o zi la alta, încearcă să fie puternică, să nu lase să se vadă nimic din interiorul ei, dar îi reușește foarte greu.

Iubirea și-a făcut simțită prezența prin Ali, un tânăr musulman, fratele lui Zahra. Iubirea lor a fost pusă la multe încercări, a reușit să prindă rădăcini foarte greu. Au fost mult timp în bătaia vântului, nemeritându-se unul pe celălalt.

Of, mi s-a rupt sufletul pentru Shadi. O tânără de aproape 18 ani ar trebui să aiba alte preocupări, activități, vise. În fata noastră se dădea o luptă continuua, parcă nici vremea de afară nu ținea cu ea și dorea să îi arate cât de nesemnificativă este ea. L-am iubit pe Ali  pentru tot ce a fost, pentru cât s-a luptat cu sentimentele lui. Cât de greu este să poți să îți declari iubirea, să îndrăznești să speri, să visezi, să fii cu persoana iubită.

La final trebuie să vă mai spun că mi-a plăcut coperta cărții mult de tot. După ce veți citi povestea o să înțelegeți și mai bine coperta și o să vedeți cât de bine transmite trăirile Shadiei.

Vă recomand această carte pentru a ieși din bula noastră și a înțelege cât suntem de norocoși pentru tot ce avem. Se poate și mai rău, credeți-mă!

Cartea se poate comanda de aici: www.edituracorint.ro