27 de pași – Tibi Useriu – 224 pag. – Anul aparitiei: 2017
Doamne, ce poveste de viață! Autorul își începe cartea prin prisma amintirilor din frageda copilărie. Aceste amintiri apar în timpul curselor infernale la care Tibi participă. Acest copil a fost abuzat fizic prin bătăi repetate de la părinții lui. Nu poți tu ca mamă să îți bați copilul atât de rău încât să uite cum îl cheamă. Ceea ce fac adulții cu copiii se va reflecta în adolescența și maturitatea lor. Și într-adevăr, consecințele acestei copilării plină de bătaie s-au văzut mai târziu. Pe vremea aceea bătaia era ruptă din rai. Și autorul recunoaște că bătaia din copilărie l-a ajutat să îndure durerea și suferința peste ani.
„Deocamndata, 6633 Artic Ultra rămâne, de departe, cea mai grea provocare – cursa vieții mele, poate și fiindcă a fost cel mai bun lucru de ucis demoni, amintiri, traume și iluzii.”
Nu știu când am ajuns la sfârșitul cărții, am dat pagină după pagină, fiind atât de absorbită în lectură încât făceam parte din ea. În fața mea se desfășură acțiunea cărții și mă durea sufletul pentru acest om. De atât de multe ori a murit și a înviat din propria cenușă. Nu reușesc să înțeleg de unde atât de multă putere. Viața acestui om a fost un șir lung de suferință, fericirea rar a ajuns pe strada lui. Nu a fost tocmai un copil și un adolescent model, belele se țineau scai de el, dar și el le atrăgea. Omul acesta a făcut de toate, a fost și sus în vârf, dar și la cel mai jos nivel al existenței. Bătăi, jafuri, pușcărie, teroare,umilință, frig, foame, toate au facut parte din viața lui și și-a dus crucea.
Cred că alergarea l-a salvat, prin ea putea să refuleze, să își omoare demonii care nu îi dădeau pace și să își găsească liniștea.
Această carte ar trebui să existe în programa școală, să fie citită.
După lecturarea romanului ”27 de pași”, pot spune că viața bate filmul.
Sursa Wikipedia:
Prima participare la 6633 Arctic Ultra
În 2016, dintre 12 participanți și într-un timp de 173 ore și 44 minute, a terminat primul cel mai dificil maraton (din punctul de vedere al distanței parcurse – 566 km – și al temperaturilor), 6633 Arctic Ultra, pe care l-a denumit cursa vieții, ajungând primul la capătul celor 566 km din zona Cercului Polar. Acesta a parcurs 566 de km pe un ger năprasnic și la temperaturi de până la -52 de grade și a ajuns cu 12 ore înainte de termenul limită. Acesta susține că în anumite momente a avut și halucinații – îi vedea pe Tom și Jerry alergând pe gheață sau elefanți în jurul lui – pe lângă problemele de sănătate pe care le-a avut. Doar 7 competitori au trecut linia de sosire. La start au fost trei români: Tiberiu Ușeriu, Andrei Roșu, Vlad Tănase.
A doua participare la 6633 Arctic Ultra
În 2017, dintre 18 participanți și într-un timp de 158 ore și 25 minute, a câștigat din nou cel mai dur maraton din lume desfășurat la Cercul polar arctic, reușind să treacă primul dupa 173 de ore și 40 de minute, pentru al doilea an consecutiv linia de sosire de la Tuktoyaktuk, Canada unde s-a încheiat cursa de gheață a maratonului “6633 Arctic Ultra”.
Maratonul 6633 Arctic Ultra s-a desfășurat în Canada, dincolo de Cercul Polar, și presupune parcurgerea a 566 kilometri în maxim 180 de ore, pe gheață, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius. La întoarcerea în țară a fost primit de către clujeni ca un adevărat campion.
A treia participare la 6633 Arctic Ultra
În 2018, dintre 25 participanți și într-un timp de 172 ore și 50 minute, Tiberiu Ușeriu, în vârstă de 44 ani, a reușit să câștige pentru a treia oară consecutiv din tot atâtea participări, ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, considerat printre cele mai dificile din lume, având în vedere că se desfășoară în zona Cercului Polar. La ediție aniversară, ediția a X-a a competiției, au terminat doar 6 competitori și au avut la dispoziție 216 ore să parcurgă traseul de 618 kilometri. La start au fost patru români: Tibi Ușeriu, Levente Polgar, Avram Iancu și Florentina Iofcea. Ceilalți trei români au abandonat competiția încă din primele 24 de ore, din cauza condițiilor meteo și a unei accidentări.
Cursa a debutat în data de 8 martie 2018, iar Tiberiu Ușeriu a reușit să o încheie după 7 zile și aproximativ 5 ore.
Cea mai recentă participare la Yukon Arctic Ultra (2020)
Doar el și un elvețian au putut să termine anul acesta competiția Yukon Arctic Ultra, supranumită „Cursa infernală de la Cercul Polar”.
Cartea se poate comanda de aici: www.libris.ro
Recent Comments