Ipoteza iubirii – Ali Hazelwood – Editura Litera

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Titlu în engleză: The Love Hypothesis

Numar pagini: 336

Traducere: Simona Săsărman

Nu mai vreau să îmi iau țepe de la cărți, vreau să îmi placă cărțile în continuare și să am încredere în edituri, dar nu mai pot. Mai toate editurile fac campanii de marketing foarte bine puse la punct, dar cărțile nu sunt așa de wow pe cât le laudă ei. Cartea “ Ipoteza iubirii“ este promovată de la început de decembrie( cred) ca fiind o carte fenomen. Greșeala a fost a mea că dacă căscam bine ochii și mă uitam atent că scrie pe copertă că este fenomen și pe TikTok nu cred că o comandam. Părerea mea despre Tik Tok este mai bine să nu fie cunoscută.

Mă așteptam la o carte wow, la o poveste de dragoste impecabilă, amuzantă, plină de răsturnări de situație, de alte chestii și am rămas dezamăgită tare de tot.

Protagoniștii noștri Olive și Adam se cunosc într-un moment nu foarte favorabil pentru Olive, dar se pare că Adam nu a uitat-o și atunci când se reîntâlnesc după o perioadă, Adam profită de ocazie chiar dacă situația pare alta. V-am băgat în ceață, nu? Și eu m-am băgat pe mine :D. Încerc să detaliez puțin, fară să vă dau spoiler și să vă spun de ce nu am fost dată pe spate.

Olive este în anul al treilea de doctorat la Universitatea Stanford, iar Adam este un tânăr profesor foarte în voga al aceleași universități. Cei doi ajung să se sărute printr-o conjuctură a sorții pe care vă invit să o citiți, și ajung să se prefacă că sunt iubiți, fiecare dorind să obțină ceva de la această relație falsă.

Amandoi sunt foarte buni profesioniști, Adam fiind respectat în breasla, dorit și de alte universități inclusiv de Harvard. Olive cercetează posibilitatea descoperirii cancerului pancreatic mai devreme, acest lucru ducând la posibilitatea de tratament și mai puține decese din cauza acestei boli care ucide fară milă. În peisaj apare un prieten de al lui Adam, profesor la Harvard care îi dă o mână de ajutor lui Olive, dar niciodată lucrurile nu sunt așa cum par și ajungem să aflăm că acest personaj este un mârlan de mare clasă.

Ideea cărții a fost bună, mi-a plăcut, am rezonat cu Adam, a fost un bărbat care a știut să își joace cărțile foarte bine și atunci când a fost vorba să aleagă între Olive și prietenul lui nu a stat nicio secundă pe gânduri. S-a simțit din prima că îi place fata și vrea să fie cu ea, dar ce te faci cu a noastră care parcă avea niște ochelari de cal pe ochi și nu vedea decât înainte. Se spune că degeaba ești deștept în meseria ta, dacă viața trece pe lângă tine și tu te uiți lung. A ajuns să îmi placă de Olive abia la sfârșit când a realizat și ea că Adam are sentimente pentru ea, și dacă nu face ceva riscă să îl piardă.

Eu înțeleg că fata nu a avut o viață prea bună, că a fost greu încercată de viață, că a muncit din greu pentru fiecare realizare a ei, că nu crede în iubire și îi este frică ca acest sentiment să o atinga, dar când apare în peisaj Adam parcă era bătută în cap, se comporta imatur.

Nici nu vă spun să nu o citiți, dar nici nu spun că este wow. Cred că ține de fiecare persoană, de gusturile lui și de momentul în care este citită. Eu am avut așteptări mult prea mari de la  aceasta…

Cartea se poate comanda de pe www.litera.ro