Bună ziua! Vă mulțumesc pentru amabilitate și pentru timpul acordat.
1.Când ați simțit că este timpul să așterneți pe hârtie ideile pe care doreați să le impărtășiți cu publicul cititor?
Răspuns: Bună, și bine v-am (re)găsit! Acum, să răspund la prima întrebare: niciodată n-am simțit că-s pregătită pentru asta! Dar, niciodată! nici la prima carte, nici la a doua, nici la a șasea. Dar, din fericire sau nefericire, depinde din ce parte a poveștii privești, am avut alți oameni care m-au împins de la spate să-mi public cărțile.
2. Cât durează documentarea pentru o carte?
Răspuns: Depinde de carte. Sunt cărti care nu necesită niciun fel de documentare. Ai ideea în cap, povestea curge, o scrii, practic folosindu-te de cunoștințele acumulate de-a lungul vieții, în cazul meu și de cele profesionale. Apoi, sunt cărți care necesită o minimă documentare, cum ar fi o hartă, o locație, ceva informații politice sau tehnice. În cazul acestora o căutare pe Google sau câteva informații de pe Wikipedia sunt suficiente. Și sunt cărți „ cu greutate”, cum este, de exemplu, Doamna Eminescu, care cer ani mulți de documentare și cumva sedimentarea și aranjarea informatiilor.
3. Aveți un ritual de scriere? Sunt lucruri pe care le faceți și lucruri pe care nu le faceți înainte de a vă așeza la scris?
Răspuns: Nu am niciun fel de ritual. Îmi vine să scriu sau nu, e simplu. Vreau doar ca atunci când scriu să fie liniște și, dacă se poate, să nu fie nimeni prin preajmă. De aceea, de multe ori cînd scriu, prefer să fiu singură acasă. Mai e și chestia că nu-mi place să văd nasuri vârâte în ideile mele, până când nu accept eu lucrul acesta, si de obicei îl accept destul de greu.
4. Pentru a scrie o carte, este nevoie doar de talent sau trebuie să citești foarte multe cărți înainte?
Răspuns: Categoric, este nevoie de talent, însă talentul trebuie cultivat cu foarte multă lectură, și dacă se poate ca cititul să fie destul de diversificat.
5. Care a fost cartea copilăriei dumneavoastră? Ați copilărit într-o casă înconjurat(ă) de cărți?
Raspuns: Nu am o anumită carte a copilăriei, însă, acum îmi vine în minte „Micul prinț”, o carte pe care am recitit-o cu drag și ca adult, și pe care i-am recomandat-o și băiatului meu, imediat ce a putut citi. Și, da, am crescut într-o casă plină de cărți. Mama mea era cititoare, tata nu prea. Dar mama cumpăra tot timpul cărți și citea, așa că am trăit înconjurată de cărți.
6. Credeți în puterea exemplului atunci când vine vorba despre copii și lectură?
Răspuns: Nu știu; sincer, tind să nu cred asta. Fiu-meu, de exemplu, nu citește nici să-l piști cu ceară, iar eu nu am zi în care să nu pun mâna pe o carte. Deci, în cazul meu, puterea exemplului nu există.
7. Vă rog să ne împartașiți ceva ce publicul nu știe despre dumneavoastră.
Răspuns: Cred că, fiind atât de activă în media, publicul știe deja cam totul despre mine. Știe la ce cărți lucrez, ce vârstă am, ce stare civilă, ce hobby-uri, pe unde-mi place să mă plimb, unde locuiesc și cu ce mă ocup. Ce ar mai fi de spus? Culoarea părului nu mi-am schimbat-o, ați fi văzut pe Facebook, pe Instagram… 😀
8. Cum au reacționat persoanele din jur în momentul în care au văzut publicată prima carte a dumneavoastră?
Răspuns: Îndrăznesc să cred că normal, pentru că la noi, la români, așa este normalitatea. Adică, unele s-au bucurat pentru mine, m-au susținut și m-au ajutat, fiind încă alături de mine; aceasta este, însă, procentul minoritar. Procentul majoritar s-a cam îndepărtat sau s-a evaporat din peisaj. Sincer, nu duc lipsa nimănui. Mi-e bine cu oamenii care mi-au rămas.
9. Caracterizați-vă ultima apariție literară în trei cuvinte.
Răspuns: Adevărată. Emoționantă. Dureroasă.
10. Ce mesaj doriți să transmiteți cititorilor dumneavoastră?
Răspuns: Să-mi rămână, pentru că-i iubesc și-i respect oferindu-le, sper eu, o lectură românească de calitate.
Vă mulțumesc pentru răspunsuri! Vă doresc inspirație și spor la scris!
Vă multumesc și eu pentru că v-ați gândit la mine.
Cărtile autoarei Georgiana Vâju se pot comanda de aici: Quantum Publishers
Minunat interviu! Imi este foarte draga Georgiana, este printre primii mei autori romani preferati! Talentul ei scriitoricesc nu cred ca poate fi contestat! Va imbratisez pe amandoua!
Foarte frumos interviul.Imi place cum scrie Georgiana, e una din autoarele mele preferate.
Mulțumesc pentru această onoare
Frumos interviu!
Georgiana, pe când continuarea la ” Doamna Eminescu”?
Foarte frumos interviul!
Felicitări amândurora! 💝
P. S. : în caz că nu știai, Georgiana, ești atât de fotogenică în poze și ai un zâmbet atât de cald !!!! 🤩 🤩🤩🤩