Seria „Născută în…” – Nora Roberts – Editura Miron

Născută în flăcări – Nora Roberts- 511pag – apărută în 1994

Născută în gheață – Nora Roberts – 420 pag – apărută în 1995

Născută în rușine – Nora Roberts – 382pag – apărută în 1996

Astăzi vorbeam despre cărțile autoarei cu o prietenă, ea zicea că îi plac cele actuale, cu un pic de mister, un pic de thriller, pe când eu ziceam că îmi plac cărtile ei vechi, cele cu povești de dragoste care îți ajung la suflet.

Am această serie în bibliotecă, de ani de zile si mereu o ocoleam, niciodată nu era timpul pentru ea. Eram sigură că dacă mă apuc de ea, îmi va fi foarte greu să o las din mână.

Fiecare carte conține povestea unei surori Concannon, ele fiind trei, având doar tatăl comun. Maggie și Brianna au aceeași mama și tată, pe când Shannon are doar tatăl în comun cu surorile ei. Acestea au avut gramul lor de originalitate și poveștile parcă s-au scris singure. Eroinele noastre sunt femei puternice, trecute prin viață, drepte în fața oricărei provocări. Povestea lui Maggie si a lui Rogan mi s-a părut de departe cea mai amuzanta. Cu cât se împotrivea mai tare fata, cu atât se îndragostea mai mult băiatul. Replicile dintre cei doi au fost foarte spumoase, iar sfârșitul a fost pe măsură. Brianna și Gray au avut parte de o poveste de dragoste caldă, romantică, amandoi și-au acordat timp unul altuia înainte să se implice într-o relație. Dar, și când au făcut-o au înțeles că situația s-a schimbat și nu mai pot sta unul fără celălalt. Ultima carte a seriei, “Născută în rușine“, unde protagoniștii sunt Shannon și  Murphy, mi s-a părut cea mai complexă. Fata a aflat de la mama ei, pe patul de moarte, că tatăl ei este altul, nu cel pe care l-a știut ea de tată. Rămasă singură pe lume într-un timp foarte scurt, lasă New York-ul în urmă și pleacă să își cunoască surorile. Ușor nu i-a fost, era rănită, frustrată,nemulțumită și pur și simplu nu știa ce să facă cu viața ei. Nu s-a așteptat să găsească o familie caldă,  surori atât de diferite și totuși atât de apropiate, bărbați care ar face orice pentru ele și nu se aștepta să găsească iubirea. S-a împotrivit, s-a luptat, s-a răsculat, dar pănâ la urma a înțeles că locul ei este acolo, lângă familia ei, surorile și iubitul ei.

Mi-a plăcut foarte mult seria. Au fost genul de cărți unde personajele sunt puternice, au o viață și nu au timp de drame inutile. Stăteam și mă gândeam că în anii 2000, cu aproximație, când apăreau cărțile acestea, autoarele nu își construiau personaje slabe. Acum, la moda este ca femeie să fie slabă, supusă în fața bărbatului și recunoscătoare pentru șansa care i s-a oferit, că bărbatul a observat-o. Oare de ce ai vrea ca autoare, ca femeie,  să iti creezi personajele feminine atât de slabe?

Da, iubesc cartile vechi ale autoarei Nora Roberts. Au ceva ce în zilele astea nu prea mai găsesc prin cărțile romance.