În vizită la Bellu!

Nicolae Iorga

“Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”

Eu nu mă consider un om modern, sunt anti Tik Tok, încă îmi place să simt cartea în mâini, chiar dacă am și un Kindle și îmi încurajez copiii să citească, să fie buni, respectoși, și să învețe.

Ieri am devenit mai bogată. Am avut una dintre cele mai frumoase zile pentru sufletul meu. Îmi doream de foarte mult timp să vizitez cimitirul Bellu. Nu cred că mai este cineva care să nu știe că acolo sunt înmormântate unele dintre cele mai mari personalități pe care le-a avut această țară. Oameni care au fost ambasadori ai acestei țări și care ne-au dus numele peste hotare până în cele mai îndepărtate locuri.

Domnul Damian Anfile ne-a fost ghid și un tur care trebuia să dureze maxim 3 ore, s-a terminat după 4 ore, pe o ploaie destul de puternică. Cred că asta a fost mulțumirea lui Bacovia că am trecut și pe la el pe la mormânt :D.

Nu știam cum vor reacționa copiii mei, dacă vor avea răbdare, dar, vă zic sincer că au stat cu gura căscată și au ascultat poveștile spuse atât de frumos de domnul Anfile. Am vizitat mormintele multor scriitori, le-am aflat poveștile, viața, am făcut diferența dintre autor și om.

Pentru unii poate o să pară o prostie, dar am simțit o emoție extraordinară când am ajuns la mormânt la Eminescu. Locul lui de veci este plin de flori pe tot parcursul anului. La fel de multe flori se găsesc și pe mormânt la Nichita Stănescu.

Aș vrea să spun mai multe, dar mă opresc. Vă invit să mergeți să îl vizitați. Anul acesta vor fi 10 tururi organizate de domnul Damian Anfile în cimitirul Bellu.

Vă mai spun un singur lucru, care este strict părerea mea: dacă în vremurile autorilor contemporani exista un Titu Maiorescu, multe cărți nu vedeau lumina tiparului.