Fata cu un singur ochi – Mihaela Motreanu – Editura Trironic

Cartea ”Fata cu un singur ochi” a fost interesantă de la copertă până la ultimul cuvânt. M-a scos din zona mea de confort, m-a obosit, dar surprinzător, mi-a plăcut. Nu pot spune că am citit-o ușor, am avut momente în care am dat pagini înapoi ca să fiu sigură ca am înțeles bine. ” Fata cu un singur ochi” are de toate și nu este ușor de digerat. Se adresează oamenilor isteți, care nu au prejudecăți și au mintea liberă.

Am cunoscut și autoarea la Gaudeamus și ne-am propus ca după ce citesc cartea să ne întâlnim la o cafea să o dezbatem. Și avem ce dezbate. Din sinopsis ai crede că este vorba despre o crima și aflarea ucigașului. Foarte greșit. Autoarea s-a jucat cu mintea mea, mi-a dat foarte multe informații amestecate și mi-a pus mintea la contribuție. A fost foarte ciudat să citesc câteva pagini bune și să nu știu cum se numește eroina. A fost greu să intru în poveste, dar și când am intrat parcă făceam parte din ea, îmi venea să intru în carte să le spun că nu fac bine, că ce fac ei nu reprezintă normalitatea, că nu trebuie să accepte…

Cartea ne prezintă viața unor oameni defecți, plini de frustrări, instabili psihic. Fiecare are o poveste. Fiecare este toxic, indiferent dacă vorbim despre relații toxice, despre consumul de substanțe stupefiante sau abuzuri fizice și psihice. Și citești, citești și când ajungi la final îți vine să îți dai două palme și să zici: la naiba, despre ce a fost vorba? Și tu ai văzut adevărul doar cu un singur ochi?

Știți cum sunt copiii aia mici cărora le spui că nu au voie cu focul și ei tot acolo se duc? Așa am simțit-o și pe Valentina, personajul nostru principal. Știa că nu este bine, era conștientă de unele lucruri, dar exact în direcția aceea mergea. Scrie bine pe copertă că “Fata cu un singur ochi“ este aproape un thriller. Este o carte despre viață, relații toxice, multă violență și prea puține soluții și rezolvări.

Un debut bun, o scriitură cursivă, mai multe povești care se țes ca pânza unui păianjen.

Cartea se poate comanda de aici: www.libris.ro.