Pamfletul de duminică – Veronica Amuza – Editura Librex

Este foarte greu să scrii o părere despre o carte scrisă de un autor care îți este apropiat sufletului tău.

În ziua în care draga noastră autoare a împlinit 35 de ani, scumpa ei mamă s-a gândit să îi facă un cadou inedit. I-a organizat o petrecere surpriză 2in1 😀 , ziua ei și lansarea volumului „Pamfletul de duminică”, carte care a fost tipărită sub egida editurii Librex.  Vă spun că a ieșit un eveniment pe care, noi, cei prezenți, nu îl vom uita niciodată. S-a plâns mult, s-a zâmbit și mai mult, s-a vorbit, s-au făcut poze, toate acestea fiind ingredientele perfecte ale unei seri de început de toamnă.

Foarte mulți dintre noi știu că Vera scrie pamflete, că ne face duminicile mai frumoase, ne aduce zâmbet pe buze.

„Pamfletul de duminică” conține 50 de pamflete. La prima vedere pare foarte ușor să scrii un pamflet după o situație, un eveniment sau chiar o persoană, dar vă zic eu că nu este. Dacă am încerca, mulți dintre noi nu am reuși să scriem o strofă care să aibă cap și coadă.

Conform Dex pamfletul înseamnă specie literară (în versuri sau în proză) cu caracter satiric, în care scriitorul înfierează anumite tare morale, concepții politice, aspecte negative ale realității sociale, trăsături de caracter ale unei persoane etc. Și trebuie să vă zic că Verei îi iese foarte bine și pentru că are talent și pentru că societatea noastră îi dă foarte multe subiecte de pamfletat.

Îmi amintesc de un pamflet al ei care a stârnit revoltă mare în mediul online și s-a lăsat cu mult block pe Facebook. Vera, prin pamfletele ei ne poartă prin toată societatea noastră și ne arată cât de defectuasă este, câte bube are și cât de departe suntem de a fi bine.

Trebuie să recunosc că plăcerea mea vinovată sunt pamfletele care o au eroină principală pe mama autoarei, poeta Nicoleta Tudor.

rbt

Și în încheiere vă las un pamflet care mi-a plăcut mult și care cred că o descrie perfect pe autoarea Veronica Amuza:

Fac ce vreau

Lumea zice că-s rebelă

Și tot fac lucruri pe dos,

Când trebuie să port dantelă

Eu imi pun tricou pufos.

Lumea zice că-s uitucă,

Dar eu uit cu bună știință,

Tot fiind mereu pe fugă

Fac ce-mi este cu putință.

Fac ce vreau, atunci cand vreau,

Chiar dacă pare hilar,

Dupa nimeni nu mă iau,

Asta să vă fie clar.