Noir de Cluj – Povestiri reunite de Bogdan Hrib – Editura Tritonic

Volumul de față cuprinde 13 povestiri  din categoria Mystery&Thriller. Nu mai este o surpriză pentru nimeni că îmi plac foarte mult autorii Tritonic.  Dar oamenii aștia chiar merită citiți, promovați, distribuiți și felicitați. După mai multe cărți Noir ( Noir de București, Noir de Timișoara, Gastro Noir, Noir de Brașov), a venit și rândul unui Noir de Cluj. Sincer, mi se pare cel mai reușit volum de povestiri. Se simte că a fost o carte muncită. Nu cred că este ușor să scrii o poveste, chiar și scurtă, cu o acțiune într-un anume oraș și să îți și iasă. Fiecare poveste și-a avut acțiunea în Cluj și l-am văzut din mai multe ipostaze, prin prisma personajelor.  Pe unii autori i-am mai citit și le-am recunoscut scriitura. Pe alții acum i-am citit prima dată și am fost foarte impresionată. Domnișoarei Bianca Tămaș i-am spus că abia aștept un volum mai dezvoltat pe tema povestirii ei. Plăcerea mea vinovată este Sorin Matache care deschide această carte și este pe punctul de a fi mâncat, la propriu, de Papa Chef 😀 . Curioși, nu?

Fiecare poveste are farmecul ei, misterul ei, fiecare poveste rezolvă un caz, ne spune o poveste. Cineva spunea, la un moment dat, că ducem lipsă de povești. Eu cred că le putem avea, dacă știm unde să căutăm.

Cred că această carte satisface mai multe gusturi literare. Suntem purtați în pădurea bântuită din Cluj, apoi vedem cum stă treaba cu vecinii noștri din bloc, ca apoi să fim duși la un meci de fotbal, să participăm la un documentar zguduitor, să ne relaxam într-o sesiune psihologică și ușor-ușor să parcurgem fiecare poveste în parte, bineînțeles alături de o cafea, exact cum ne îndeamnă și Anton Demetriade. Oare cum este să îți faci o listă cu niște oameni cărora le-ai făcut rău și să aștepți răzbunarea?

Eu vă recomand acest volum, vă invit să-l citiți, să faceți cunoștință cu autorii și, dacă vă place, să scrieți despre el. Dacă nu vă place, înjurați-mă pe mine pe privat. 😛

Cartea poate fi comandata de aici: www.libris.ro