Sînt o babă comunistă – Dan Lungu – Editura Polirom

Dacă mai aud pe cineva afirmând că autorii noștri nu scriu bine, îi dau cu o carte în cap. Avem atât de mulți autori buni, care chiar scriu și știu cu ce se mănâncă această indeletnicire. Dacă ați dat peste o carte proastă, nu înseamnă că toți scriu așa. Dacă din cinci cărți citite, una este bună să știți că voi ați căștigat. Da, sunt și autori care scriu foarte slab, ca să nu zic prost, dar aceștia nu sunt majoritatea.

Mi-a plăcut mult de tot “ Sînt o babă comunistă“. Cartea ne este povestită din persepectiva Emiliei, o doamnă care a prins și comunismul, dar și democrația de după revoluția din 1989. Într-o notă veselă, cu un umor fin, autorul ne poartă în viața Emiliei din frageda copilărie până la bătrânețe. Copilărind într-un sat, unde munca era prioritară înainte de orice, Emilia și-a promis că va ajunge o orășeancă și niciodată nu se va mai întoarce la țară. A avut multă ambiție și nimic nu a oprit-o din scopul ei de a fi doamnă de oraș.  Către bătrânețe este nostalgică, se gândește la anii comunismului când avea un loc de muncă bun, ceva banuți în buzunar și fără grija zilei de mâine. Ea a fost una dintre persoanele care a dus-o bine, căreia nu i-a lipsit nimic, dar nu pentru toată lumea a fost la fel.

Eu am avut șapte ani la revoluție și amintiri despre perioada comunismului nu am, știu unele lucruri din poveștile părinților, iar mai târziu din cărțile citite sau informațile găsite în online.

Începutul cărții a fost foarte spumos. Alice, fata Emiliei, plecată în Canada o sună și îi spune că vine în țarp ca să le prezinte iubitul. Și începe Emilia noastră pregătirile pentru primirea fetei și a feciorului. Șmotru în casă mai ceva decât într-o farmacie, oale multe pe aragaz cu tot felul de bunătăți, schimbat de perdele că doar vine băiatul și nu sunt schimbate perdelele. Își pune bărbatul să zugrăvească tot palierul unde stăteau ei și ca totul să fie exemplar, Emilia și-a făcut programare și la coafor. Și…sună fata că au ajuns și îi așteaptă la restaurant la masă 😊.

Vă zic că primul lucru pe care l-am făcut după ce am terminat cartea a fost să intru pe Libris.ro și să îmi comand două cărți ale autorului. Pe mine m-a câștigat de cititoare.

Cartea se poate comanda de aici: www.libris.ro