Și cu bona cine stă? – Ana Silvia Nicolai – Editura Epica

Recunosc că voi fi foarte subiectivă în această părere, am trecut cartea prin filtrul experienței mele ca mamă.

Mi-am crescut amândoi copiii singură, toată ziua au fost doar cu mine, soțul venind doar seara acasă. Ajutorul lui a venit mai mult în weekend. Am preferat să stau acasă, să am grijă de ei, să îi formez după chipul și asemănarea mea. Da, recunosc, copiii mei nu își strângeau singuri jucăriile la un an și ceva, nici acum că sunt măricei nu le strâng din proprie inițiativă, dar pentru asta avem reguli și responsabilități. Aaa, și niciodată Dragoș sau Irina nu au mâncat cu tableta, telefonul sau televizorul în fața lor. Că sunt mulțumită de ce am crescut este puțin spus, sunt mai mult decât mulțumită din toate punctele de vedere.

Cartea ne spune povestea unei familii unde mama vrea să se întoarcă la serviciu, luând decizia angajării unei bone. Toate bonele angajate s-au dovedit a fi orice altceva în afară de bone. Am avut impresia că la fiecare angajare au dat din lac în puț.

Din punctul meu de vedere, această carte este un strigăt să fim foarte atente pe cine băgăm în casă, cu cine ne lăsăm copiii. Imaginați-vă următorul scenariu: ați găsit bona perfectă și după două luni de zile vă luati sotul și plecați într-o vacanță de șase zile. Ce faceți dacă în momentul în care vă uitați pe camerele de supraveghere vedeți că în casa dumneavostră există și un bărbat și brusc camerele se sting și voi sunteți la 5000 de km depărtare? Eu aș fi făcut infarct, dar asta sunt eu. Am preferat să îmi neglijez cariera, să încerc să lucrez de acasă, dar copiii să fie sub atenta mea supraveghere.

O să mai spun doua lucruri: câți bani au cheltuit pe comisoanele agențiilor care sunt ca niște căpușe să încaseze bani, și câte bone au schimbat mai bine duceau copilul la o creșă privată și cu siguranță era mai bine pentru toată lumea.

Ce m-a deranjat cel mai tare din carte au fost următoarele cuvinte: “Vorbește frumos și corect. Pare genul care a citit integral colecțiile Danielle Steel și Sandra Brown, cărți de duzină, dar măcar a citit ceva.“ Nu am înteles-o pe asta cu cărți de duzină, cred că nu mă mai duce pe mine capul. Oricum, să știți că toată lumea a citit Sandra Brown, la un moment dat, doar că acum suntem doar pe Friedrich Wilhelm Nietzsche.

Per total, dacă sunteți în căutarea unei bone, citiți prima dată această carte ca să știți de ce să vă feriți.

Cartea se poate comanda de aici: www.libris.ro