Ne_Tradițional – Teo Savin

Ne_Tradițional – Teo Savin – 311 pag

“ O lege nescrisă în lumea gay este aceea a discreției și care trebuie respectată indiferent de statut, iar  dacă îți asumi homosexualitatea public, să o faci cât mai elegant și fără a generaliza trăirile din propriul dormitor.”

 M-a atras coperta și mai ales titlul. Nu sunt o persoană pudică, nu am prejudecăți, nu judec pentru că nu este treaba mea și nu sunt în măsură să îmi dau cu părerea despre ce face un om în dormitorul lui. Că spun că nu sunt de acord cu unele lucruri care țin de iubire, este altă poveste.

Cartea am simțit-o ca pe o refulare a autorului, o asumare a ceea ce este el, un gay, într-o societate plină de prejudecăți. Din start vă spun că nu mi-au plăcut scenele intime dintre bărbați. Nici nu aveau cum să îmi placă datorită orientării mele sexuale, exact cum nici lui Teo, personajul nostru nu îi place ceea ce nouă ni se pare normal. Asta cu normalitatea este o chestiune relativă, fiecare individ are punctul lui de vedere.  

Cartea ne povestește o parte din viața lui Teo, un gay. Dorind să scape de toate întrebările prietenilor, familiei, de ce nu are o relație stabilă, se înscrie pe diferite siteuri de specialitate pentru a-și găsi o parteneră falsă. O găsește pe Ioana, o lesbiană convinsă, ambii convenind să aibă o relație de conveniență în fața prietenilor și a rudelor. Ei au fost actorii principali în piesa lor, numită viață. Lucrurile au decurs bine, au reușit să îi convingă pe toți că sunt un cuplu foarte fericit. După lăsarea cortinei fiecare se întoarcea la ceea ce dorea și ce căuta, plăcere. Cartea este povestită doar din perspectiva lui Teo și aflăm particularităti aparte ale celor din lumea LGBT. Lucrurile s-au complicat un pic, și la insistențele părinților cei doi s-au căsătorit, stabilind o perioadă de doi ani de zile pentru a fi căsătoriți, apoi urmând să divorteze și fiecare să își vadă de viața lui. În cele mai multe momente l-am înteles pe Teo, dar au fost și momente în care aș fi vrut să își asume public faptul că este gay și să spună lucrurilor pe nume. Exact cum spunea și el în carte, ceea ce ești nu este o chestiune pe care o cauți, sau pe care neapărat o dorești. Orietarea sexuala este o parte din tine, cu care te naști, pe care nu o ceri tu la naștere.  Cartea ne arată o lume  pe care o cunoaștem foarte puțin și care nu cred că este așa cum ne este prezentată la televizor. Îl felicit pe autor pentru că a avut curajul și a dorit să își spună povestea, că în acest moment cred că și-a recunoscut orientarea sexuală public. Nu vă zic să citiți cartea, dar nu vă zic nici să nu o citiți. Pot să vă spun că mie nu mi-a părut rău că am dat banii pe ea. Dacă știți că aveți prejudecăți și judecați oamenii pentru că sunt altcumva față de cum sunteți dvs, să nu cumpărați această carte, nu este pentru voi.